VIDEO | Noi restricții, adoptate de Guvern. Distanţarea la plajă pentru familii a fost eliminată

19

Guvernul Orban a adoptat, miercuri seară, o serie de noi măsuri de restricţie. Acestea vor fi aplicate la nivel local, dar vor fi decise de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi nu de Comitetele judeţene, cum era iniţial.

Din propunerea înaintată Guvernului de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a fost eliminată acea prevedere privind distanţarea fizică, la plajă, aplicată şi pentru membrii familiei, mai puţin părinţii cu copii.

De asemenea, s-a eliminat şi termenul de intrare în vigoare a măsurilor, de la 1 august.

Decizia privind introducerea acestor măsuri se va lua de către Comitetul Naţional pentru Situaţi ide Urgenţă, şi se va aplica la nivel local şi nu la nivelul întregii ţări.

Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat proiectul de Hotărâre, adoptat de Guvern.

Măsurile adoptate de Guvern sunt:

Obligativitatea purtării măştii de protecţie, şi în spaţiile deschise, în zonele cu aglomeraţieLimitarea programului teraselor, cu închiderea după ora 23.00Limitarea locurilor la mesele de la teraseDistanţarea pe plajă, inclusiv pentru membrii familiei, mai puţin părinţii şi copiii, a fost eliminată din HotărâreDeciziile privind terasele şi obligativitatea măştii în spaţiile libere se iau de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, dar pe anumite zone cu pericol de transmitereMâine se decide şi pentru Bucureşti, dacă se aplică restricţiileÎn Hotărâre nu se precizează termenul de 1 august pentru intrarea în vigoare
Ce prevede Hotărârea de Guvern
Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii. Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgențăOperatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3 au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți Operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2

Principalele declaraţii de la începutul şedinţei:

LUDOVIC ORBAN: Ieri am avut întâlnirea CNSU, la propunerea specialiştilor, am formulat câteva propuneri pentru Guvern, pentru a fi aprobate în cadrul Hotărârii de Guvern privind starea de alertăPrincipalele prevederi sunt: limitarea programului la terase, care va fi decisă la propunerea Comitetelor Judeţene pentru acele localităţi, judeţe, unde există riscul de transmitere a virusuluiPentru terase, limitarea numărului de persoane în funcţie de numărul de scaune. Sunt terase care se transformă în cluburiPurtarea măştii în aer liber, în zonele aglomeratePractic, noi vom împuternici Comitetele Judeţene pentru a impune obligativitatea purtării măştii, unde nu se poate păstra distanţa de 1,5 metri. Sunt foarte multe zone cu aglomerări, pieţe, unde se formează cozi, unde interacţiunea între vânzători şi cumpărători este foarte apropiatăEste vorba de faleze, târguri, petreceri locale, mai ales că vine campania electorală, vor fi Zilele oraşelorPe peroane, unde se aglomerează cei care ies de la muncăNoi permitem, prin Hotărârea de Guvern, adoptarea de către Comitetele Judeţene, la propunerea DSU-urilorAcestea se vor dispune loco
Guvernul majorează cu 20% alocaţiile pentru copii. Ordonanţa, în şedinţa de Guvern

Ministrul muncii, Violeta Alexandru a anunţat, la începutul şedinţei, că propune introducerea pe ordinea de zi a ordonanţei care prevede majorarea cu 20% a alocaţiilor de la 1 septembrie.

Violeta Alexandru a spus că proiectul prevede dublarea alocaţiilor, cu un anumit calendar de aplicare.

Astfel, de la 1 septembrie, alocaţia se va creşte cu 20%. Anul viitor, acestea vor creşte, de la 1 ianuarie şi de 1 iulie cu 20%, şi la fel în 2022, cu câte 20%, în ianuarie şi iulie.

"Practic, alocaţia dublată va fi la data de 1 iulie 2022", a spus şi premierul.

Orban a arătat că pot exista resurse pentru acest ritm de creştere a alocaţiilor.