VIDEO | Premierul Ludovic Orban, în şedinţă cu Nelu Tătaru, la Ministerul Sănătăţii: „Personalul medical va avea prioritate la testare”

25

Premierul Ludovic Orban a ajuns vineri dimineaţă, la ora 9.00, la Ministerul Sănătăţii, unde are o întâlnire de lucru cu ministrul Nelu Tătaru. Şeful Executivului i-a cerut noului ministru, în şedinţa de Guvern, să convoace un colegiu al ministerului, pentru a stabili foarte clar toate măsurile care vor fi luate în continuare pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Flibertatea%2Fvideos%2F2592406317552717%2F&show_text=1&width=560" width="560" height="465" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true" allow="encrypted-media" allowFullScreen="true"></iframe>

Declaraţiile premierului Ludovic Orban şi ale ministrului Sănătăţii:

Ludovic Orban: "Obiectivul fundamental al Guvernului este de a apăra săntatea şi viaţa cetăţenilor, a reduce răspândirea virusului de a creşte capacitatea de diagnosticare şi a întări DSP-urile pentru a face faţă misiunii pe care o au, pentru a pregăti spitalele pentru a primi pacienţi cu coronavirus şi a proteja cadrele medicale.

"Domnul Tătaru este în dispozitivul de luptă împotriva coronavirusului, cunoaşte acest dispozitiv".

"I-am transmis personal dlui ministru Tătaru să distribuie echipamente de protecție și dezinfectanți și către medicii de familie și medicii din ambulatoriu".

Nelu Tătaru: "Sunt un om care a venit din teritoriu. Focarul Suceava nu schimbă cu nimic atitudinea dar la nivel local trebuie schimbate multe lucruri, trebuie reiniţiate nişte proceduri pe care managamentul spitalelor, autorităţile trebuie să le respecte. Ministerul păstrează cele două direcţii, prevenţia şi tratarea pacienţilor covid dar şi a celor care nu sunt infectaţi.

"Vom asigura materialele de protecţie şi numărul de teste pentru cei care intră în contact cu cei infectaţi. Personalul medical va avea prioritate la testare, vor veni săptămâni mai grele, vir fi şi cazuri critice dar vom trece pentru această perioadă.

Ludovic Orban: "Ministrul Victor Costache şi-a dat demisia din motive personale şi profesionale. În ceea ce o priveşte pe doamna Bumbac, era secretar general la Ministerul Sănătăţii, prin delegare de competenţe, nu prin concurs. Consider că o dată cu numirea unui nou ministru, trebuie să propună secretarul general".

Cum s-au salutat premierul şi ministrul Sănătăţii

Cei doi oficiali s-au salutat într-un mod inedit, la sosirea la Ministerul Sănătăţii, cu cotul, pentru a evita să dea mâna, în contextul regulilor pentru prevenirea transmiterii noului coronavirus.

La intrarea în minister, premierul a spus că un ministru nou trebuie să formuleze o propunere de secretar general cu care să facă echipă.

Nicolae Dragoş Garofil a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban, publicată joi în Monitorul Oficial.

Anterior, Garofil a deţinut funcţia de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului.

Ce spunea Ludovic Orban joi: "Solicitarea mea e să convocaţi un colegiu al ministerului, astfel încât să stabilim foarte clar toate măsurile care vor continua"

“Mâine dimineaţă (n.r. - vineri) voi veni alături de dumneavoastră la Ministerul Sănătăţii şi solicitarea mea e să convocaţi un colegiu al ministerului, astfel încât să stabilim foarte clar toate măsurile care vor continua şi, de asemenea, toate măsurile noi pe care le vom lua în funcţie de evoluţiile care au apărut şi care continuă să apară”, a anunţat premierul Ludovic Orban, imediat după ce Nelu Tătatu a preluat şefia Ministerului Sănătăţii.

Nelu Tătaru a preluat joi portofoliul de la Sănătate, după ce Victor Costache a demisionat din funcţie, în urma unor declaraţii care l-au nemulţumit pe premierului Ludovic Orban.

Noul ministru al sănătăţii Nelu Tătaru le-a transmis, joi, membrilor Guvernului că, pentru a nu avea în ţară “o altă Suceava”, contează pe ajutorul lor, astfel încât situaţiile asemănătoare înregistrate la alte spitale din ţară în contextul pandemiei COVID-19 să poată fi controlate corespunzător.

Nelu Tătatu s-a deplasat, joi, la Suceava, Arad şi Constanţa, pentru a verifica spitalele unde s-au înregistrat multe cazuri de coronavirus în rândul cadrelor medicale.

“Mă întorc de la Constanţa, în care am putut să văd un pic altceva decât vedeam în toată ţara, mă întorc de la Suceava şi văd iar, la fel, acelaşi lucru pe care pot să-l văd, mă întorc de la Arad, unde sunt semne, la fel, că avem o situaţie care trebuie controlată, dar, din toate acestea, Suceava rămâne deosebită. Pentru a limita ce este acolo şi pentru a nu avea o altă Suceava, contez pe ajutorul dumneavoastră", a afirmat Tătaru, în deschiderea şedinţei de Guvern.