VIDEO Tudose: Era sezonul păsărilor călătoare, acum înțeleg că e sezonul gropilor de gunoi care iau foc

267

Premierul Mihai Tudose a întrebat-o, miercuri, la începutul ședinței de Guvern, pe Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, dacă nu i se pare suspect că în ultima vreme sunt incendii la gropi de gunoi, afirmând că "era sezonul păsărilor călătoare, acum e sezonul gropilor care iau foc".

8e497de0-e186-4a63-9637-21f46807d77d

"O rugăminte către doamna ministru Grațiela Gavrilescu. Era sezonul păsărilor călătoare, acum înțeleg că e sezonul gropilor de gunoi care iau foc, mai ales acum când a început să plouă. Nu vi se pare nimic suspect în asta?", a spus premierul.

Grațiela Gavrilescu a spus că nu i se pare întâmplător faptul că în ultima perioadă au loc aproape zilnic incendii la diverse depozite de deșeuri.

"Nimic nu mi se pare întâmplător, domnule prim ministru și dragi colegi, pentru că în ultima perioadă sesizăm aproape zilnic că au loc incendii la diverse depozite de deșeuri, fie că sunt municipale, fie că sunt deșeuri de substanțe periculoase și nepericuloase, multe dintre ele care nu sunt proprietatea UAT-urilor, ci sunt proprietatea unor societăți comerciale", a susținut Gavrilescu.

Ea s-a referit la incendiul de la groapa de gunoi din Măldărești.

"Vă informez că ieri (marți—n.r) am participat la o inventariere strictă asupra a ceea ce era să se întâmple la Măldărești, unde un depozit neconform care trebuia să-și sisteze activitatea pe data de 18 iulie, iar în data de 18 august nu știm cum, poate întâmplător, poate nu, a avut loc un incendiu, incendiu la care au participat toate forțele de ordine să fie stins. Momentan se face o monitorizare pe calitatea aerului și pe radioactivitate din partea Agenției Național de Protecția Mediului astfel încât populația să stea liniștită pentru că mai ales în zona de radioactivitate nu s-au înregistrat depășiri. Am rugat Prefectura Vâlcea ca în cel mai scurt timp să ne fie trimisă HG pentru alocarea sumelor din fondul de intervenție a Guvernului pentru județul Vâlcea astfel încât să putem să stingem, conform procedurilor, incendiul repede", a arătat Gavrilescu.

Ea a mai spus că împreună cu ministrul de interne Carmen Dan a decis să se monitorizeze permanent toate depozitele de deșeuri care nu sunt conforme.

"Am vorbit cu doamna ministru Carmen Dan să facem o procedură urgentă împreună cu UAT-urile astfel încât să putem face o monitorizare permanentă pe cât se poate, alături de poliția locală, a tuturor astfel de depozite care sunt neconforme în mare majoritate și care așa, peste noapte, eu nu cred în întâmplări, se aprind", a adăugat Gavrilescu.

În urmă cu nouă zile, un incendiu a izbucnit la groapa de gunoi din Măldărești, pompierii acționând permanent pentru stingerea lui, însă acțiunile pompierilor sunt dificile deoarece incendiul se manifestă mocnit, la straturile din adâncime, fiind întreținut de gazele degajate din degradarea deșeurilor menajere.

AGERPRES/(AS — autor: Alina Novăceanu, editor: Mihai Simionescu, imagine: Marian Vlăduț, grafician: Andrei Cârlan, redactor-video: Mihuț Năstăsache, editor online: Irina Giurgiu)