VIDEO UPDATE Meleșcanu: A venit momentul ca România să își valorifice mai energic potențialul economic de care dispune

207

România trebuie să își valorifice mai energic potențialul economic de care dispune, a declarat joi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la Camera de Comerț și Industrie a României, unde a participat la un eveniment cuprins în agenda Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

3d087f13-b4aa-492c-9b14-16aefe1942ae

"Consider că a venit momentul ca România, stat membru al Uniunii Europene cu una dintre cele mai dinamice economii din UE, să își asume responsabilități sporite în diplomația economică europeană și să își valorifice mai energic potențialul economic de care dispune", a afirmat Meleșcanu.

El a făcut referire și la discuțiile care au loc la nivel european pe domeniul economic. "Promovăm intens, în consultările pe care le avem, formularea de soluții investiționale și financiare care să includă proiecte de interes pentru România, în domenii esențiale cum ar fi agricultura, industriile inovative, piața digitală, conectivitatea sau energia", a punctat el.

Ministrul de Externe a amintit, în contextul Parteneriatului strategic al țării noastre cu SUA, și de misiunea comercială americană Trade Winds care va fi prezentă în România în luna octombrie.

Șeful diplomației de la București a vorbit și despre diversificarea relațiilor comerciale ale României.

"Consider că o prioritate va fi continuarea eforturilor de susținere nu doar a activității pe relațiile consacrate, să zicem, ci și a unei reorientări și diversificări spre regiuni geografice emergente, spre recucerirea unor piețe unde am avut intrări, spre deschiderea unora noi, cu potențial de creștere, care pot prezenta și nișe sectoriale de oportunitate", a precizat ministrul de Externe.

El a încurajat personalul diplomatic să sprijine relațiile economice. "Vreau să fie foarte clar acest lucru, pentru a nu avea niciun fel de reticență atunci când se solicită sprijinul sau când avem inițiativa și dorința de a stabili o relație directă", a afirmat șeful diplomației române. "Nu putem să ignorăm faptul că se creează anumite situații în care au nevoie de un sprijin, un sprijin printr-o intervenție politică, printr-o intervenție diplomatică. Nu trebuie să aveți nici cea mai mică reticență în a vă folosi capitalul pe care îl aveți, de relații, imaginea de care vă bucurați în țările de reședință pentru a sprijini aceste demersuri", a punctat el.

Teodor Meleșcanu a subliniat și faptul că firmele străine contribuie "foarte serios" la economia României.

"Nu este vorba de a face afaceri, nu este vorba de a promova anumite interese, este vorba pur și simplu de a promova exportul românesc care se face (…) într-o măsură covârșitoare de către societăți cu capital străin. Ele însă sunt în România, plătesc impozite la stat, dau de lucru oamenilor și contribuie foarte serios la balanța economică import-export a României", a subliniat ministrul Afacerilor Externe.

AGERPRES/(A — autor: Oana Ghiță, editor: Andreea Rotaru, imagine: Cătălin Soci, grafician: Andrei Cârlan, redactor-video: Mihuț Năstăsache, editor online: Gabriela Badea)