Vila în care Picasso și-a petrecut ultimii ani din viață, scoasă la licitație joi

37

Vila de pe Coasta de Azur în care Picasso și-a petrecut ultimii ani din viață va fi scoasă la licitație joi, ultimul episod al acestei saga imobiliare de pe Riviera franceză, informează miercuri AFP.

715468a1-6309-4142-ae54-bf5494497066

Sursa foto: r365.nl

Estimat la 20,2 milioane de euro, imobilul din localitatea Mougins, în apropiere de Cannes, a fost achiziționat în 1961 de artistul spaniol, care a murit 12 ani mai târziu, pe 8 aprilie 1973.

Jacqueline Roque, ultima soție a lui Picasso, a locuit în această casă până la sinuciderea sa din 1986. Imobilul a fost moștenit de Catherine Hutin-Blay, fiica acesteia din prima căsătorie, care l-a vândut pentru 10 milioane de euro.

Înaintea lui Picasso, casa a aparținut familiei Guinness, iar Winston Churchill obișnuia să-și petreacă deseori vacanțele aici.

Casa era pe punctul de a intra recent în proprietatea omului de afaceri de origine srilankeză, Rayo Withanage. În ianuarie, fuseseră anunțate deja acțiuni de caritate pentru promovarea artelor și serate pentru promovarea dezvoltării durabile, organizate în colaborare cu Monaco sau municipalitatea din Mougins.

Potrivit avocatului Maxime Van Rolleghem, reprezentantul băncii olandeze Achmea Bank, creditorul actualului proprietar al domeniului, ''omul de afaceri srilankez a anunțat public cumpărarea casei prin ofertă directă, dar acest lucru nu este adevărat. A făcut o ofertă în 20 iunie, pentru 196 de milioane de euro, dar nu a reușit să strângă fondurile.''

Domeniul Picasso este, cu toate acestea, o afacere bună: ''Alte vile prestigioase de pe Coasta de Azur se vând la prețuri mai mari'', adaugă Van Rolleghem.

Actualul proprietar, un olandez, a cumpărat domeniul de la fiica artistului, în 2007. A botezat vila ''Peștera minotaurului'', a mărit-o și a dotat-o cu numeroase amenajări sofisticate: piscine, lifturi, instalație de aer condiționat, spa, garaj, teren de tenis, care nu au fost finalizate însă din cauza dificultăților financiare.

''A acționat ca un client de bună-credință. A făcut lucrări consistente și a mizat pe un preț de revânzare de 170 de milioane de euro'', a precizat Van Rolleghem.

Imobilul a fost deschis pentru vizite la finele lunii septembrie, dar este imposibil de anticipat cine va licita joi. Vânzarea va avea loc prin intermediul unui avocat, în fața unui judecător de la înalta curte care va anunța numele câștigătorului.

''S-a făcut multă publicitate, am apelat la serviciile Christie's, dar nu se poate vinde ca un borcan de Nutella. E vorba despre un spațiu construit între 1.700 și 2.400 de metri pătrați și 30.000 de metri pătrați de teren. E posibil ca licitația să nu reușească și atunci va rămâne în mâinile srilankezului care va avea la dispoziție două luni pentru a realiza plata, dacă reușește'', precizează Van Rolleghem.

Rayo Withanage este asociatul majoritar al societății Scepter Partners. În 2004 a înființat, împreună cu un prinț din bogatul stat petrolier Brunei, fondul de investiții BMB Group.

Întinsă pe trei hectare, fosta proprietate a lui Picasso are vedere către golful Cannes și munții Esterel, dar îi lipsește un drum care să faciliteze accesul vizitatorilor.

Clădirea principală, austeră în vremea lui Picasso, datând din secolul al XVIII-lea a fost restaurată în totalitate. Au fost adăugate geamuri glisante pentru a pătrunde mai multă lumină.

''Singurul element rămas din perioada Picasso este atelierul care păstrează încă urmele de pictură făcute de artist, dar în imobil nu se găsește nicio pictură'', a precizat agentul imobiliar Michaël Zingraf. Acum trei ani, a fost contractată o agenție specializată în proprietăți de prestigiu pentru a se ocupa de vânzarea imobilului, cu o valoare estimată între 20 și 25 de milioane de euro în acest stadiu în aceste lucrările de reamenajare nu sunt finalizate.

Vânzare nu a putut fi finalizată până acum din cauza disputelor conjugale și a dificultăților financiare ale proprietarului.

AGERPRES/(AS-autor: Simona Tatu, editor: Codruț Bălu, editor online: Adrian Dădârlat)