Viorica Dăncilă, sacrificată de PSD: 3 motive pentru care partidul s-a dezis atât de uşor de fostul lider

56

Tradiţia este ca PSD să-și înlocuiască liderii la scurt timp după alegerile prezidenţiale, mai ales că de 20 de ani social-democraţii nu au mai câştigat acest scrutin. Doar că de aceasta dată, schimbarea din funcţie a Vioricăi Dăncilă a fost decisă cu mult înaintea alegerilor.
Libertatea a discutat cu lideri PSD pentru a înţelege de ce a mai candidat Viorica Dăncilă în condiţiile în care partidul ştia că va pierde. Şi de ce liderii judeţeni nu au "tras" pentru ea, pentru ca scorul partidului să fie mai bun.
Concluzia care se desprinde, şi pe care oficialii social-democraţi au evitat să o rostească, este că Viorica Dăncilă a fost sacrificată de partid.
Cineva trebuia să piardă prezidenţialele
Câtă vreme a condus PSD, Liviu Dragnea a dorit ca el să fie candidatul partidului. Chiar şi cei care îi făceau opoziţie (modestă) în interiorul PSD considerau că el este cea mai bună şansă pe care partidul o are pentru a întoarce soarta din ultimii 20 de ani, de când Ion Iliescu a câştigat ultimele prezidenţiale pentru partid.
Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea. Foto INQUAM Photos / Octav_Ganea
Alegerile europarlamentare au arătat însă că PSD şi-a alienat propriul electorat şi i-a înfuriat chiar şi pe nehotărâţi. Scorul partidului a scăzut foarte mult şi deja apărea posibilitatea ca Liviu Dragnea să fie contestat mai puternic din interior. Condamnarea sa a rezolvat însă această problemă pentru social-democraţi.
Liderii PSD, care au vorbit cu Libertatea sub condiţia anonimatului, au explicat că social-democraţii au realizat că aceste decalaje nu vor pute fi recuperate până la prezidenţiale, pentru că timpul era prea scurt, iar deserviciile aduse credibilităţii PSD erau prea mari.
Vioricăi Dăncilă i s-a propus atunci şefia PSD, considerând că, deşi nu va putea câştiga, ea va putea pierde "onorabil". Niciun lider de anvergură al PSD nu ar fi vrut să fie el cel care pierde în faţa lui Klaus Iohannis, pentru că asta ar fi însemnat finalul carierei - sau cel puţin a planurilor imediate de carieră.
Aşa, PSD a aşteptat pur şi simplu ca inevitabilul să se producă, pentru a o înlocui pe Dăncilă. Între europarlamentare şi prezidenţiale, taberele din partid s-au aranjat, toţi mizând - cu excepţia lui Eugen Teodorovici - pe preluarea puterii în urma schimbării Vioricăi Dăncilă. Preşedintele executiv al PSD spera însă că va putea să o succeadă pe Dăncilă ca număr doi în partid, motiv pentru care a şi susţinut-o "interesat" până la final.
"A vrut să se urce pe cadavrul ei", s-a exprimat plastic un vicepreşedinte PSD.
Localele şi parlamentarele, adevăratele mize
PSD a guvernat fără mari probleme - trecând chiar prin 4 premieri - şi fără a avea preşedinţia României. Asta pentru că funcţia este văzută mai mult ca una de prestigiu. Logica e simplă:
Fără preşedinţie, tot poţi guverna, dar numai cu preşedinţia nu faci nimic. Vezi Bruxelles-ul, eventual.vicepreşedinte PSD
Asta nu înseamnă că PSD nu îşi dorea câştigarea prezidenţialelor. Doar că priorităţile sunt altele. Localele sunt primul test, la care capacitatea organizatorică este verificată. "Talpa partidului" este cea mai de preţ resursă a PSD, pentru că primarii duc greul oricăror alegeri.
Dacă PSD va obţine un scor bun în primăvară, se poate mobiliza pentru parlamentare, iar alegerile generale sunt calea către guvernare.
Un al treilea obiectiv, dar îndepărtat, sunt prezidenţialele din 2024.
Acestea sunt obiectivele PSD, iar ele au fost stabilite de dinainte de prezidenţiale. Astfel, partidul are nevoie de acel lider care să le garanteze succesul electoral. Viorica Dăncilă nu era acel tip de lider. Era nevoie de cineva autoritar. Însă, cum acel lider nu putea fi sacrificat pe nişte alegeri pierzătotoare, noua conducere putea fi instalată abia după prezidenţiale.
"Trebuie să tragem acum pentru locale, ăsta e obiectivul şi toată lumea ştie asta. Cred că şi doamna Dăncilă ştia asta, dar a crezut că le poate face pe amândouă (să piardă alegerile şi să păstreze partidul - n.r.)".
PSD e pregătit pentru Gabriela Firea
Primarul Capitalei a făcut un joc politic foarte bun în partid. Şi-a făcut puţini duşmani reali şi puternici, ceea ce întotdeauna este un avantaj pentru cineva care vrea să conducă partidul.
Gabriela Firea și Viorica Dăncilă. Foto INQUAM Photos / George Calin
A ştiut când să iasă în faţă şi când să facă un pas înapoi şi nu s-a grăbit. Singurul risc luat a fost unul foarte bine calculat: atunci când s-a poziţionat contra lui Liviu Dragnea. Nu a făcut-o înainte ca trendul să meargă împotriva fostului lider, dar nici după ce căderea lui a devenit inevitabilă.
Aşa şi-a construit imaginea de lider echilibrat, care se gândeşte la partid şi nu e interesată neapărat de funcţii şi de execuţii publice.
Inclusiv discursul ei de la CEx-ul în care a fost schimbată Viorica Dăncilă a fost echilibrat, lucru recunoscut şi de adversarii ei: "A vorbit foarte bine, argumentat".
Mulţi lideri au văzut-o pe ea ca fiind succesoarea lui Liviu Dragnea încă din primăvară, dar din cauza primelor două motive prezentate aici Firea nu se putea grăbi. Debarcarea Vioricăi Dăncilă a scos la iveală şi adversarii ei, fără a se expune ea.
Este, în momentul de faţă, singura faţă nouă a PSD de care nu sunt legate acuzaţii de corupţie, de traseism, de loialitate excesivă faţă de foştii lideri.
Mulţi vicepreşedinţi şi şefi de organizaţii au îmbrăţişat ideea înlocuirii Vioricăi Dăncilă pentru a o putea înlocui cu un lider eficient, care să le câştige alegerile şi să le consolideze funcţiile.
Gabriela Firea este văzută ca fiind acel lider.
Oficialii PSD cu care a vorbit Libertatea au explicat că acesta este şi motivul pentru care Viorica Dăncilă a fost trădată nu doar de lideri care îi datorează ei funcţiile, ci şi de prieteni vechi din partid (cum este Paul Stănescu): "În politică, şi prieteniile sunt... Adică, între a pierde pe mâna unui prieten sau altul şi a câştiga pe mâna lui Firea... Nu e greu să alegi, nu?".