Virgil Popescu, despre interzicerea importurilor de petrol din Rusia: Nu se pune problema să nu fim pregătiți

103

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat, miercuri, 4 mai, că nu se pune problema ca România să fie luată prin surprindere de interzicerea importurilor de petrol din Federația Rusă, după ce Uniunea Europeană a adoptat noul pachet de sancțiuni la adresa țării care a invadat Ucraina.

România este solidară, este stat membru, susține decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema să nu fim pregătiți sau să ne ia pe nepregătite”, a declarat, miercuri, Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Energiei a explicat că este vorba de o renunțare graduală la importurile de petrol din Rusia, până la finalul anului 2022, și a adăugat că firmele care dețin rafinării au fost pregătite din timp de o astfel de decizie.

România produce 30% din consumul național de petrol, ce vine de la Rafinăria OMV Petrol de la Brazi, și contează în proporție de 30% pe exporturi din Federația Rusă și 40% pe exporturi de petrol din Kazahstan.

Rafinăria deținută de Lukoil, în totalitate, și rafinăria de la Brazi, doar „în completare”, sunt cele care contează pe petrolul provenit din Federația Rusă, a mai adăugat ministrul.

Alte alternative pentru importurile de țiței sunt statele din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), iar ministrul a indicat, în acest sens, Kazahstan, Azerbaidjan și Arabia Saudită.

Există surse suficiente de aprovizionare”, a adăugat Virgil Popescu.

Uniunea Europeană propune interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc, într-un al șaselea pachet de sancțiuni care vizează agresiunea președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina.

Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea rusă cu țiței în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului”, a declarat miercuri, 4 mai, Ursula von der Leyen.

CITEȘTE ȘI: Ursula von der Leyen a anunțat al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Articolul Virgil Popescu, despre interzicerea importurilor de petrol din Rusia: Nu se pune problema să nu fim pregătiți apare prima dată în Main News.

Source: New feed