Profesorul Vlad Nistor spune că prin moartea fostului consilier prezidențial Zoe Petre România a pierdut una dintre cele mai consistente personalități ale vieții culturale și publice românești din ultimele decenii.
67a57339-5143-40ab-ae22-c85187c3c8dc
"Doamna Petre a fost, din nefericire cred, privită secvențial în societatea românească și societatea românească nu i-a acordat doamnei Zoe Petre rolul pe care de fapt îl merita pentru că, în opinia mea, doamna Petre a fost una dintre cele mai consistente personalități ale vieții culturale și publice românești în ultimele decenii, un istoric cu o minte absolut specială, nu numai un erudit, dar și cu o subtilitate a înțelegerii fenomenelor pe care nu foarte mulți istorici din România și de-aiurea l-au avut vreodată. Un personaj cu adevărat de excepție. Nu a scris foarte mult, dar cât a scris sunt opere cu adevărat fundamentale. (…) România a pierdut acum una dintre marile personalități, una dintre mințile cele mai clare, unul dintre oamenii care înțelegeau cel mai bine felul în care această societate funcționează", a declarat vineri pentru AGERPRES Nistor.
Potrivit acestuia, Zoe Petre a avut un impact fundamental asupra multor generații de istorici români, care au ajuns personaje importante în istoriografia românească.
"În ceea ce privește să-i zicem prezența politică, pentru că nu a fost politică în sensul clasic, a fost undeva la marginea politicii și în același timp în centrul acesteia. Doamna Zoe Petre a intrat în jocurile politice din România într-un moment în care a considerat pe bună dreptate, zic eu, că societatea românească nu este coerent și consistent reprezentată de politicienii începutului anilor '90, că majoritatea celor care populau această zonă erau personaje cu interese personale, nu cum trebuie în mod real să fie un politician, iar al doilea lucru ține de consecvența doamnei Petre. Doamna Petre nu a vrut niciodată să facă o carieră politică — că atunci s-ar fi înscris într-un partid politic și ar fi avut o poziție pregnantă într-unul sau într-altul dintre acestea. Doamna Petre a fost legată direct și permanent de un singur proiect politic — proiectul politic construit de către și în jurul lui Emil Constantinescu", a adăugat Nistor.
El a precizat că Zoe Petre i-a fost mentor. "Este personalitatea căreia îi datorez cea mai mare parte din formarea mea intelectuală, mai tot din ce sunt profesional îi datorez doamnei Zoe Petre", a arătat Vlad Nistor.
Zoe Petre, fost consilier prezidențial, a murit vineri.
La 1 decembrie 1996, Zoe Petre a fost numită în funcția de consilier prezidențial pe probleme de politică internă și externă al președintelui Emil Constantinescu și coordonator al Departamentului de Politici Publice al Președinției României. A îndeplinit această funcție până la data de 21 decembrie 2000.
AGERPRES/(A — autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)