Yoseph Yonah: România își asumă un rol de pionier în ce privește recunoașterea Holocaustului și propagarea lecțiilor lui

37

România își asumă un rol de pionier atât în ceea ce privește recunoașterea Holocaustului, cât și în transmiterea mai departe a lecțiilor acestui moment din istorie, a declarat, pentru AGERPRES, Yoseph Yonah - președintele grupului de prietenie Israel-România din Knesset.

5134d8dc-7771-489a-885e-6dbd83b4f1f4

Acesta a condus o delegație israeliană care s-a întâlnit cu parlamentari români.

Pentru că venirea acestei delegații a avut loc în apropierea zilei în care în țara noastră este comemorat Holocaustul, Yonah a vorbit despre comunitatea evreilor care au locuit în România înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și despre disponibilitatea României de a învăța lecțiile trecutului.

"Nu uităm faptul că înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial peste 800.000 de evrei locuiau în România. Aproape jumătate din ei au fost eliminați de regimul nazist și de aliații României din regiune. Deci vorbim de un fapt istoric, ce trebuie amintit și depășit. Mi se pare că România își asumă un rol de pionier atât în ce privește recunoașterea Holocaustului, cât și în propagarea lecțiilor și încorporarea în sistemul educativ al României a istoriei Holocaustului", a subliniat el.

În opinia sa, "dacă nu recunoști răul din trecut, acesta rămâne acolo". În acest context, el a făcut referire la legea din Parlamentul României potrivit căreia victimelor Holocaustului le sunt acordate despăgubiri. "Actele legislative de acest fel indică sinceritatea acestui tip de recunoaștere", a spus el. Totuși, a punctat parlamentarul israelian, există provocări în ceea ce privește procesul de recuperare a proprietăților ce au aparținut evreilor români.

El a vorbit despre perspectivele colaborării România-Israel. Printre domeniile în care cele două țări ar putea colabora, menționate în dialogul cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, la momentul vizitei, au fost menționate agricultura, medicina, sănătatea, turismul și apărarea, a arătat Yonah.

"Ideea e să mergem cu un pas mai departe. Aveți o țară cu resurse naturale foarte importante, oameni inteligenți, capabili. Sunt probleme cu infrastructura, dar ne putem ajuta reciproc (...) Cred că putem învăța unul din experiența celuilalt", a afirmat oficialul israelian.

El a adăugat că "dacă Israelul sau România au avantaje într-un domeniu, fiecare din aceste țări e dispusă să învețe de la cealaltă". "Noi, de exemplu, suntem avansați în domeniile agriculturii — domeniul irigațiilor — și al medicinei", a spus Yoseph Yonah.

El a mărturisit că printre provocările care îi sunt menționate de israelienii care vor să investească în România se numără birocrația — "procedurile și timpul necesar pentru implementarea ideilor". "Avem nevoie de inițiativă, voință să transformăm potențialul în realitate", a punctat acesta.

El a vorbit de comunitatea evreilor români din Israel și despre comunitatea în creștere a a evreilor din România.

Crescut într-o familie cu origini irakiene, Yoseph Yonah a povestit cum a crescut, în anii '50, într-o tabără de refugiați alături de evrei din Maroc și România. Evreii români puteau fi recunoscuți, atunci, după accent și după culoarea pielii. "Există o comunitate română în Israel integrată în toate domeniile (...) mulți cetățeni din Israel ce vin din România prețuiesc și sunt mândri de cultura lor", a spus el.

Profesor de filozofie, Yoseph Yonah consideră cultura ca fiind "infrastructura simbolică" a colaborării a două țări și îi menționează cu ușurință pe Tristan Tzara și Marcel Iancu atunci când vorbește despre marile nume din cultură de origine evreiască, originare din România.

De altfel, influența română s-a văzut și în interiorul delegației pe care a condus-o la București — un membru al delegației Knesset-ului și-a făcut doctoratul la Cluj Napoca, iar o reprezentantă a legislativului israelian s-a născut în Moldova, a povestit el.

Întâlnirea cu membrii comunității evreiești din România a fost "emoționantă", și-a amintit Yoseph Yonah. "Ne-am întâlnit la Templul Coral, o clădire de o frumusețe care îți taie respirația. După ce am admirat spațiul, am întrebat dacă vin oameni să se roage acolo, dacă sunt destui oameni care să ocupe acest loc. Mi s-a spus 'clădirea este plină, de sărbători'. Asta m-a emoționat foarte tare", a mai spus Yoseph Yonah.

Yonah s-a întâlnit, recent, în Israel, cu ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, care este în vizită oficială în această țară, până marți.

AGERPRES/(A — autor: Oana Ghiță, editor: Mihai Simionescu)