Ziua 75 a războiului din Ucraina | Acord asupra eliminării importurilor de petrol rusesc în G7 / Ambasadorul SUA a revenit la Kiev

155

Liderii țărilor membre G7 au convenit să interzică sau să elimine treptat importurile de petrol din Federația Rusă. Ambasadorul interimar al SUA în Ucraina, Kristina Kvien, și un grup de diplomați americani s-au întors la ambasada de la Kiev, pentru prima dată de la începutul războiului, transmite CNN, în vreme ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat moartea a circa 60 de civili în atacul rusesc asupra școlii din Bilohorivka. În Federația Rusă este celebrată „Ziua victoriei” cu parade militare de amploare. 

Main News transmite LIVE cele mai importante evenimente din a 75-a zi de război în Ucraina:

11:44 – Parada aeriană de Ziua Victoriei de la Moscova a fost anulată din cauza condiţiilor meteorologice, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit de presă rusă RIA Novosti.

În cadrul ceremoniei era planificat ca 77 de avioane să zboare peste cerul Pieţei Roşii din Moscova, comemorând cea de-a 77-a aniversare de la înfrângerea Germaniei Naziste de către Uniunea Sovietică în al Doilea Război Mondial.

11:00 – Câteva mii de persoane participă luni, 9 mai, în centrul Chișinăului, la o manifestație dedicată „Zilei victoriei”. În fruntea grupului se află mai mulți lideri ai Partidului Socialiștilor, apropiat Moscovei, inclusiv fostul președinte Igor Dodon, în piept cu așa-numita panglică a „Sfântului Gheorghe”, unul dintre simbolurile ocupației în Ucraina, interzis prin lege în Republica Moldova.

DETALII AICI

10:56 – Preşedintele Federaţiei Ruse. Vladimir Putin, le-a vorbit ruşilor, în discursul ţinut cu ocazia zilei de 9 mai în Piaţa Roşie din Moscova, despre „apărarea patriei-mame” şi a criticat NATO şi ţările din vest. „Astăzi, soldaţii din Donbas împreună cu soldaţi ruşi luptă pe front (…) Mă adresez soldaţilor din Donbas: Luptaţi pentru ţara mamă (…) pentru memoria celor care au murit în al doilea Război Mondial, al martirilor din Odesa, care au fost arşi de vii.

DETALII AICI

9:56 – Secretarul-General al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, își începe vizita sa de două zile în Republica Moldova. Înaltul oficial va avea întrevederi cu președintele Maia Sandu și cu prim-ministrul Natalia Gavrilița, de asemenea, va vizita un Centru de acomodare a refugiaților ucraineni, transmite IPN.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: FREE Photo Marienko Andrii / UNIAN

Articolul Ziua 75 a războiului din Ucraina | Acord asupra eliminării importurilor de petrol rusesc în G7 / Ambasadorul SUA a revenit la Kiev apare prima dată în Main News.

Source: New feed