Ziua Limbii Române, sărbătorită de comunitatea română din Israel

258

Comunitatea română din Israel a sărbătorit, joi, Ziua Limbii Române, evenimentul fiind organizat de ziarul israelian "Gazeta Românească" la Institutul Cultural Român de la Tel Aviv.

842a50c5-5d87-4322-8931-4c8992bb56fa

Denumit "Limba română este patria mea", evenimentul, la care au participat aproximativ 200 de persoane, a constat într-un festival internațional de poezie avându-l ca invitat de onoare pe poetul Mircea Dinescu, informează un comunicat al Editurii Familia transmis AGERPRES.

Cuvântul de deschidere l-a avut reprezentanta ICR Tel Aviv, Andreea Soare, care le-a mulțumit participanților pentru prezența numeroasă și entuziasmul în celebrarea Zilei Limbii Române.

Noa Nelersa, o fetiță în vârstă de numai 11 ani, a deschis seria maratonului de poezie prin recitarea poeziei "Limba noastră" de Alexei Mateevici.

Au urmat poeții israelieni de origine română Maria Găitan Mozes, Etgard Bitel, Ada Shaulov Enghelberg, Magdalena Brătescu, Bianca Marcovici, Mioara Iarchi Leon, Andy Ceaușu, Simon Glasberg, Rodica Grindea, Adina Rosenkranz-Herșcovici, Alexandru Andy, Livia Abba, Rely Schwartzberg și Teșu Solomovici.

Momentele de poezie au fost intercalate cu momente muzicale la vioară, pian și saxofon ale elevilor Școlii de muzică 'Akadma' din Așdod.

"Poetul Mircea Dinescu a fost plăcut surprins de faptul că Editura Familia i-a pregătit o surpriză: un volum de poezii '11 pentru Dinescu' în care 11 poezii ale maestrului au fost traduse în ebraică de un fiu al comunității, Mati Nelersa, în vârstă de numai 13 ani. Cot la cot, Mati și Mircea au încântat publicul recitând poeziile în română și ebraică", se arată în comunicat.

Tot din România a mai fost invitat și poetul Alexandru Cristian, care și-a lansat volumul "Sacralitate" prezentat de criticul literar Magdalena Brătescu.

La final, Editura Familia a acordat tuturor participanților "Diplome de străjeri ai limbii române".

În holul ICR Tel Aviv, au fost expuse lucrări ale poeților participanți iar la sfârșitul întâlnirii, autorii au dat autografe și au oferit cărți gratuite iubitorilor de limba română.

AGERPRES/(AS — autor: Antonia Niță, editor: Cătălin Alexandru, editor online: Adrian Dădârlat)