Ziua Mondiala de lupta impotriva diabetului zaharat – DIABETUL si FAMILIA

64

Diabetul zaharat este o boala care nu doare, nu se vindeca şi, în timp, poate genera complicații teribile (amputare, orbire, neuropatie etc.). Confruntați cu aceasta realitate, pacienții se sperie de cele mai multe ori, în timp ce medicii nu au timpul suficient pentru a le oferi toate informațiile necesare. Niciun medic nu întreabă cum te descurci cu familia, cu copiii, iar educația, în cazul pacienților cu diabet, reprezintă 50% din eficacitatea terapiei. Medicii nu sunt obișnuiți să se transpună în pielea pacienților, deși viața unui pacient diabetic suferă modificări importante inclusiv pe plan familial. Printre problemele cu care diabeticii se confruntă, se numără: diabeticii nu mai sunt ei înșiși, nu mai sunt oamenii care erau cândva, sunt pacienți cu diabet; diabeticii refuză, în prima instanță, să își accepte boala; trebuie să îşi schimbe complet principiile de alimentație, fapt dificil de realizat; deseori pacienții nu au informații legat de ceea ce trebuie să mănânce; alimentația pacienților se transferă, în multe situații, la întreaga familie; de multe ori pacienții trebuie să slăbească, iar la sălile de forță sunt intimidați de oamenii mult mai slabi din jurul lor; pacienții trebuie să facă schimbări majore ale stilului lor de viață; pacienții sunt speriați de complicațiile diabetului: orbire, neuropatie, amputație etc.

Viaţa cu diabet este o provocare. Tratamentul diabetului zaharat este complex, cu necesitatea unor schimbări semnificative asupra stilului de viaţă. Boala în sine, complicaţiile ei acute şi cronice, cât şi tratamentul ei pot avea impact nu numai asupra persoanei cu diabet ci şi asupra familiei acesteia. Autocontrolul de succes reuşeşte adaptarea diabetului pentru a se potrivi stilului de viaţă al pacientului, şi nu adaptarea stilului de viaţă pentru a se potrivi diabetului. Persoana cu diabet este ajutată de echipa de îngrijire să parcurgă etapele, de la înţelegerea bolii la întocmirea unui plan de acţiune documentat, cu obiective pe termen scurt şi pe termen lung, cu ţinte rezonabile şi, mai ales, măsurabile. Rolul medicului diabetolog este asemănător cu un antrenor (care le oferă persoanelor cu diabet abilităţile necesare pentru a-şi controla ei înşişi diabetul) şi cu al unui ghid (care îi ajută să ia decizii informate despre viaţa cu diabet şi care lucrează împreună la crearea unui plan pentru atingerea controlului glicemic optim).

Diagnosticarea diabetului întrerupe cursul firesc al vieţii persoanei cu diabet, dar şi al familiei acesteia. Pacientul şi familia acestuia trebuie să accepte această boală cronică, să asimileze cunoştinţe şi atitudini noi care sunt necesare pentru a controla cu succes această boală serioasă şi să înţeleagă implicaţiile acesteia asupra vieţii. Reacţia unei persoane la diagnosticarea diabetului este în relaţie cu experienţele anterioare despre această boală, cu modul în care persoana face faţă stresului, cu nivelul de sprijin din partea familiei şi cu relaţia pe care o are cu echipa de îngrijire.

În fiecare an, la 14 noiembrie este marcată Ziua Mondială a Diabetului Zaharat. Această zi are loc la nivel internaţional, la iniţiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF), cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății şi a fost propusă în 1991 ca răspuns la creşterea alarmantă a frecvenţei acestei boli, care afectează în prezent peste 200 de milioane de persoane în întreaga lume. Evenimentul are drept scop să ofere o mai bună informare persoanelor care suferă de diabet zaharat, reprezentând și o manieră de implicare și de informare a publicului. În fiecare an, Ziua Mondială a Diabetului se concentrează pe o temă aparte. Pentru anul 2018 şi pentru anul următor, activităţile de celebrare pe plan mondial se vor desfăşura sub sloganul „Diabetul zaharat şi familia”, deoarece îngrijirea diabetului implică și familia. Gestionarea diabetului necesită tratament zilnic, monitorizare regulată, un stil de viață sănătos și educație continuă. Suportul familiei este esențial. Profesioniștii din domeniul sănătății deţin cunoștințele și abilitățile necesare pentru a ajuta persoanele cu diabet și familiile acestora să gestioneze diabetul. Educația și sprijinul permanent sunt accesibile tuturor persoanelor și familiilor pentru a ajuta la gestionarea diabetului.

În concluzie, diabetul zaharat este preţul pe care îl plătim pentru civilizaţie şi pentru stilul de viaţă pe care îl ducem. În lupta cu această boală, persoanele cu diabet zaharat au alături echipa medicală de îngrijire, coordonată de medicul specialist, care are nu numai un rol strict curativ ci şi educativ, induce comportamente pozitive, motivează pentru respectarea indicaţiilor, ajută în integrarea familială şi socială.

Dr. Claudiu Cobuz – medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice, Lector universitar, Doctor în ştiinţe medicale

Email: [email protected]