Ziua pentru acţiune climatică: Tinerii, chemaţi să participe la mitinguri în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară

68
Grupurile Fridays For Future România şi Climate Strike România organizează, vineri după-amiaza, marşuri pentru acţiune climatică în mai multe oraşe din ţară.

Intitulat "Ziua pentru acţiune climatică", evenimentul are loc în Bucureşti şi în Târgu Jiu, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj-Napoca, Oradea, Sibiu, Braşov, Bacău, Târgu Ocna şi Craiova.

Marşurile şi protestele pentru acţiune climatică sunt organizate pentru a comunica politicienilor că sistemul pe care ei îl reprezintă trebuie să schimbe strategia existentă şi să declare stare de urgenţă climatică, precizează organizatorii.

La primul marş de acest fel organizat în România, pe 20 septembrie, au fost prezenţi peste 1.000 de oameni în Bucureşti şi 800 de oameni în celelalte 8 oraşe în care a avut loc protestul, majoritatea fiind elevi, susţine Climate Strike România.

"Pentru că acest număr de oameni nu a fost suficient pentru a ne asculta cererile, sunteţi aşteptaţi iar, în număr şi mai mare (...). Factorii de decizie trebuie să înţeleagă că oamenii nu vor mai tolera un mediu politic (în, n.r.) care nu se iau în considerare schimbările climatice. (...) Oricine poate să iniţieze (o astfel de acţiune, n.r.) în oraşul său dacă nu este deja organizat", se menţionează în comunicatul transmis AGERPRES de Climate Strike România.

"Fridays for Future" este una din temele sub care grupuri de elevi din numeroase ţări participă la auto-denumite "greve şcolare pentru climă", inspirate de activista de mediu suedeză Greta Thunberg, care a organizat prima astfel de "grevă şcolară pentru climă" la 15 ani, în august 2018, în faţa Parlamentului Suediei.

În acest an, activista suedeză pentru mediu în vârstă de 16 ani a anunţat că îşi întrerupe studiile şcolare pentru un an, pentru a participa la evenimente de protecţie a mediului. Greta Thunberg a fost diagnosticată de medici cu sindrom Asperger, tulburare obsesiv-compulsivă şi mutism selectiv. Activista suedeză a fost invitată să susţină discursuri de către numeroase organizaţii internaţionale, printre care ONU şi UE, a primit zeci de premii de la diverse organizaţii şi s-a întâlnit inclusiv cu Papa Francisc, pe care l-a invitat să se alăture "grevei pentru climă". AGERPRES/(AS - autor: George Coman, editor: Andreea Marinescu, editor online: Gabriela Badea)

 

*** Sursa foto: Fridays for Future Romania/Facebook